VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

17 maart 11:22

Met de terugval van het vliegverkeer voelen luchtmaartschappijen hoe het is om te vliegen zonder brandstofDoverlevingsstrijd wordt nu niet in de lucht gevoerd, maar in de board room.  

Het probleem lijkt simpel: een gebroken keten van cash conversie brengt ieder gezond bedrijf in problemen.. Beste remedie hiervoor is het binnenhouden van cash, aangevuld met liquiditeitssteun, wat al snel in de miljarden kan lopen.  

Wie gaat liquiditeitssteun geven en aan wie? 
Na de noodkreet van luchtvaartmaatschappijen toonden overheden zich direct bereid om steun te geven. Enerzijds vanwege het strategische belang van de sector voor de economie, maar wellicht ook omdat overheden toch vaak al aandeelhouder zijn.  

Zo zijn er signalen te horen dat de Italiaanse overheid bezig is met een allesomvattend reddingsplan voor Alitalia. In Frankrijk onderzoekt men de mogelijkheden voor een lening aan Air France. In Nederland is KLM in “goed overleg”. 

Met de aangekondingde steunpakketten bestaat het risico dat de zittende belegger verwatert.

Ook is er het gevaar dat vroeg- of laat, nationale belangen de boventoon voeren. Zo is het nog niet zo lang geleden dat Wopke Hoekstra aandelen Air-France KLM bijkocht, en daarmee de Fransen voor het blok zette.
De hoop is dat overheden zich dit keer weten te beheersen en bereid zijn om samen te opereren. De belegger moet in ieder geval opletten niet klem komen te zitten in een gevecht over nationale kampioenen.